Ultraljud

Ultraljud är ett vanligt förekommande diagnostiskt verktyg inom veterinärmedicinen som kan ge detaljerad information om olika organ. Ultraljud är ljudvågor som skickas iväg, reflekteras i djurets vävnader och sedan registreras på en bildskärm. Med hjälp av ultraljud går det att undersöka bland annat bukorgan såsom njurar, lever och livmoder. Ultraljud kan även användas för att exempelvis bedöma hjärtat och dess funktion samt konstatera dräktighet. Dräktighet kan säkerställas tidigast 28 dagar efter parning.

Ultraljudsundersökning

Inför en ultraljudsundersökning av buken är det ofta fördelaktigt om djuret har fastat några timmar innan besöket. Vid undersökning av urinblåsan bör blåsan vara fylld och djuret bör därför inte nyligen ha kissat.

En ultraljudsundersökning kan vanligtvis genomföras med djuret i vaket tillstånd. Sederande läkemedel (lugnande) är därför inget krav.

Vid en ultraljudsundersökning ligger djuret placerad i sidoläge alternativt på rygg i en mjuk, anpassad madrass. För att skapa bättre kontakt mellan ultraljudsgivaren och huden rakas aktuellt område. Under undersökningen används sedan sprit och gel för att framkalla en bättre bild. Vid undersökning av hjärtat används utöver ultraljudsgivaren även EKG-kablar som kopplas till huden eller tassarna och registrerar hjärtats aktivitet.

När undersökningen är klar torkas området torrt. Rester av gel kan dock finnas kvar vilket är ofarligt men kan behöva tvättas bort vid hemkomst.

Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning. Tid för dräktighetskoll kan även bokas online.

rum för ultraljudsundersökningar
kartbild google maps veterinärkliken

Bondegatan 38, 116 33 Stockholm

E-post: info@sodervet.se
Telefon: 08-33 37 60
Hör av dig till oss eller kom förbi kliniken på Bondegatan 38 i Stockholm.