Operation

På Södermalms veterinärklinik utför vi allt från avancerad kirurgi till rutiningrepp. Vi gör ortopediska ingrepp där vi korrigerar lösa knäskålar (patellaluxation), korsbandskador hos hund, ligamentskador och frakturer. Narkossköterskor och kirurgen arbetar i team för att ge trygg och säker vård. Vid bokad operation får du träffa veterinären på morgonen för en förberedande undersökning och genomgång av det planerade ingreppet.

Narkos samt operation

Planerade ingrepp tas alltid djuret in på morgonen mellan 8.00-8.30

  • Katter & hundar ska fasta 7-8 timmar inför sövning. Fri tillgång till vatten går bra ända fram till inskrivningen. Små valpar och kattungar ska ej fastas, du kommer få information om detta vid bokning. Om ditt djur får mediciner rådfråga veterinären om du skall ge detta inför operation eller ej.
  • Det är viktigt att hundar är väl rastade vid inskrivningen på morgonen.
  • Vi rekommenderar att man schamponerar och tvättar hunden med ett klorhexidinschampo kvällen innan ingreppet samt att hunden torkas ordentligt eller fönas vid behov.

För att minska riskerna med narkos använder vi moderna narkospreparat, avancerad narkosutrustning samt välutbildad narkospersonal. Inför varje operation sker en allmän veterinärundersökning för att bedöma djurets status inför sövning. Har du ett äldre djur rekommenderar vi att ett blodprov tas, för att eventuellt fånga upp nedsatt organfunktion och därmed anpassa narkosen individuellt.

Många ingrepp kan kräva att djuret bär en krage i 10-12 dagar för att inte slicka eller bita på sitt operationsår och därmed orsaka eventuella infektioner.

Önskar du direktreglering meddelar du oss detta vid inskrivningen, så hjälper vi dig med detta.