Resa

Det är många som önskar att resa med sin hund eller katt. För djur kan transporten och de förändringar en resa innebär vara mycket stressande. Det är därför viktigt att se över olika alternativ, ta hänsyn till djurets förutsättningar och göra anpassningar därefter.

Beroende på resmål och färdmedel gäller olika regler. Som djurägare är du ansvarig att se till att ditt djur och eventuell dokumentation uppfyller aktuella krav. Var ute i god tid och planera resan väl för att undvika att stöta på problem. Om djuret ska transporteras i bur/väska har du med god tidsmarginal även möjligheten att vänja djuret vid denna innan avresa.

Här nedan följer en översikt med saker att tänka på inför en resa med hund eller katt.

Inför resa inom Sverige

 • Ett tips är att se till att djuret är ID-märkt och att ägarinformationen är uppdaterad.
  Hundar bosatta i Sverige ska enligt lag vara ID-märkta och registrerade hos jordbruksverket. Det finns ingen motsvarande lag för katter men även de rekommenderas att ID-märkas och ägarregistreras. DjurID är ett ägarregister för både hundar och katter. ID-märkning sker genom injicering av ett mikrochip eller tångmärkning (tatuering).     
 • Om veterinär akut måste besökas under resan kan det vara bra att ha tillgång till relevant information som till exempel vaccinationsstatus och försäkringsnummer.

Inför resa inom EU

 • Djuret ska vara ID-märkt
 • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
  Djuret måste vara ID-märkt och minst 12 veckor gammal för att vaccineras mot rabies. Grundvaccinationen består av en eller två sprutor följt av en omvaccination med regelbundna intervall. Efter en grundvaccination eller försenad omvaccination måste du vänta 21 dagar innan du kan resa med djuret.
 • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur
 • Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask
  Behandlingen ska ges av en veterinär som sedan dokumenterar detta i EU-passet. Avmaskningen ska ske mellan 24-120 timmar före den planerade resan.

Inför resa utanför EU

 • Ta reda på vilka krav som gäller för det land som du ska resa till.
  För korrekt information bör du i första hand kontakta destinationens veterinärmyndighet. Information kan även fås via kontakt med resmålets ambassad i Sverige eller den svenska ambassaden i utlandet.
 • Be om att få skriftlig information om vad som krävs
 • Kontrollera att dokumentation såsom intyg är korrekt utformade.

Utöver ovanstående punkter är det bra att tänka på att val av färdmedel kan innebära vissa krav på hur djuret ska transporteras. På jordbruksverkets hemsida (se nedan) går det att läsa rådande regler för transport av hundar och katter i bil. Vid resa med resebolag rekommenderas du som djurägare att kontakta aktuellt bolag och ta reda på vad de ställer för krav.

För mer utförlig information kring vad som gäller vid resa med hund och katt hänvisar vi till jordbruksverkets hemsida (extern länk öppnas i nytt fönster).

 

Här på Södermalms veterinärklinik kan vi hjälpa dig med ID-märkning, rabiesvaccination och avmaskning av ditt djur inför resa. Vi utfärdar även EU-pass och skriver djurhälsointyg. Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning eller boka tid online.  

pass för sällskapsdjur
kartbild google maps veterinärkliken

Bondegatan 38, 116 33 Stockholm

E-post: info@sodervet.se
Telefon: 08-33 37 60
Hör av dig till oss eller kom förbi kliniken på Bondegatan 38 i Stockholm.