VÅRA TJÄNSTER
Vid tidsbokade undersökningar och behandlingar samt vid akutbesök kommer man vanligen till vår öppna vårdmottagning. Här utför vi medicinska utredningar, mindre ingrepp som inte kräver narkos och förebyggande åtgärder. Exempel på vanliga förebyggande åtgärder är vaccination, hälsokontroll och avmaskning.
VI ERBJUDER:
Öppen vårdmottagning | |
Operation | |
Tandvård | |
Ultraljud | |
Röntgen | |
Försäljning |
vårdmottagning
Vid tidsbokade undersökningar och behandlingar samt vid akutbesök kommer man vanligen till vår öppna vårdmottagning. Här utför vi medicinska utredningar, mindre ingrepp som inte kräver narkos och förebyggande åtgärder. Exempel på vanliga förebyggande åtgärder är vaccination, hälsokontroll och avmaskning.
Provtagning
Vid de flesta medicinska utredningar är ett välutrustat laboratorium viktigt. Ett snabbt provsvar innebär en möjlighet att i ett tidigare skede sätta in korrekt behandling. Här på Södermalms veterinärklinik har vi möjligheten att utföra flertalet analyser. I de fall där vi behöver ta tester som vi inte kan analysera direkt skickas proverna till ett externt laboratorium.
För att kunna säkerställa tillförlitliga resultat kan det inför en del blodprovstagningar vara viktigt att djuret exempelvis inte har ätit. Kontakta oss för information om vad som gäller vid specifika provtagningar.
Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning. Tid för veterinärundersökning och vissa förebyggande åtgärder kan även bokas online.
Operation
På Södermalms veterinärklinik utför vi allt från enklare rutiningrepp till mer avancerad mjukdelskirurgi. Vi opererar även patienter med ortopediska problem såsom patellaluxation, korsbandsskador och frakturer.
I operationssalen arbetar kirurgen tillsammans med en narkosutbildad operationssköterska för att säkerställa god och trygg vård. Varje narkos anpassas efter djurets individuella förutsättningar vilket resulterar i en minskad komplikationsrisk. Vi använder oss av modern narkosutrustning och övervakningsapparatur för att löpande kunna utvärdera patientens mående.
Vad du som djurägare kan tänka på inför en operation:
- Inför en narkos ska ditt djur fasta ca 6 timmar. Detta innebär att djuret inte får äta men ska ha tillgång till vatten.
Observera att valpar och kattungar under 4 månader inte bör fasta längre än 2 timmar före besöket. - För att minska infektionsrisken rekommenderar vi att ditt djur badas kvällen innan operation. Använd ett schampo med en bakteriedödande effekt vilket kan köpas i vår butik eller på valfritt apotek.
- Informera veterinären om ditt djur har någon känd sjukdom och/eller behandlas med läkemedel. Detta för att vi ska kunna göra lämpliga anpassningar såväl innan som under operationsdagen.
Äldre individer kan ha nedsatt organfunktion och löpa större risk för komplikationer. Inför en narkos kan vi därför rekommendera att blodprov tas för att uppmärksamma eventuella nedsättningar.
Operationsdagen
Vid planerade ingrepp skrivs djuret in på morgonen mellan kl 08.00-08.30. I samband med inskrivning kommer ansvarig veterinär att göra en förberedande undersökning samt informera om plan för dagen. Väl inne på operationsavdelningen hålls djuret under uppsikt av sköterskor.
Efter operationen får djuret vakna upp i en uppvärmd bur och övervakas kontinuerligt. För att gynna återhämtningen är det viktigt med god eftervård. Information om relevant eftervård lämnas ut i muntlig och skriftlig form vid hemgång. Beroende på ingrepp och hur operationsområdet läker kan det vara aktuellt med ett återbesök. Återbesök för stygntagning och läkningskontroll är kostnadsfritt för våra operationspatienter.
Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning.
Tandvård
Tandsjukdomar är vanligt förekommande hos hundar och katter och kan påverka livskvaliteten negativt. Trots försämrad munhälsa uppvisar många djur enbart lindriga symptom vilket gör att problemen lätt kan gå oupptäckta. Här på Södermalms veterinärklinik utför vi professionell tandrengöring samt kirurgiska extraktioner. Alla tandbehandlingar utförs under gasnarkos vilken individanpassas och övervakas av narkosutbildad personal.
Tandsjukdomar
Två vanliga tandsjukdomar är parodontit och tandresorption, tidigare kallad FORL. Parodontit är en kronisk tandlossningssjukdom som innebär att tandens fäste i form av tandkött, ligament och käkben bryts ner. Vid tandresorption är det istället tanden som successivt bryts ned av kroppen. Båda dessa tandsjukdomar kan göra att djuret luktar illa från munnen, får inflammerat tandkött, dreglar eller drar sig undan. Djuret kan även äta sämre, tappa mat eller tugga maten på ett annat sätt.
Vad du som djurägare kan tänka på inför en tandbehandling:
- Inför en narkos ska ditt djur fasta ca 6 timmar. Detta innebär att djuret inte får äta men ska ha tillgång till vatten.
Observera att valpar och kattungar under 4 månader inte bör fasta längre än 2 timmar före besöket. - Informera veterinären om ditt djur har någon känd sjukdom och/eller behandlas med läkemedel. Detta för att vi ska kunna göra lämpliga anpassningar såväl innan som under operationsdagen.
Äldre individer kan ha nedsatt organfunktion och löpa större risk för komplikationer. Inför en narkos kan vi därför rekommendera att blodprov tas för att uppmärksamma eventuella nedsättningar.
Tandbehandling
Inskrivning sker på morgonen mellan kl 08.00-08.30. I samband med inskrivning kommer ansvarig veterinär att göra en förberedande undersökning samt informera om plan för dagen. Väl inne på tandavdelningen hålls djuret under uppsikt av sköterskor.
Tandbehandlingen inleds vanligen med att plack och tandsten avlägsnas med speciella tandinstrument däribland en så kallad ultraljudsscaler. Tänder och tandkött undersöks sedan visuellt och med röntgen för att finna eventuella avvikelser som kan vara tecken på tandsjukdom. För att kunna utvärdera djurets tandstatus är röntgenundersökningen viktig. Många tandproblem startar på rotnivå och går inte att se med blotta ögat. Om tänder bedöms vara i behov av åtgärd kontaktas djurägaren innan ytterligare behandling utförs. Avslutningsvis poleras tänderna med en tandpasta för att behandla eventuella missfärgningar och fördröja uppkomsten av nya beläggningar.
Efter tandbehandlingen får djuret vakna upp i en uppvärmd bur och övervakas kontinuerligt. Information om relevant eftervård lämnas ut i muntlig och skriftlig form vid hemgång. Om tänder har åtgärdats ingår ett kostnadsfritt återbesök för läkningskontroll.
Är ditt djur i behov av en tandbehandling? Boka en veterinärkonsultation som sker med djuret i vaket tillstånd. Vid tandkonsultationen kan vi göra en första bedömning och komma med individanpassade rekommendationer. Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning
Ultraljud
Ultraljud är ett vanligt förekommande diagnostiskt verktyg inom veterinärmedicinen som kan ge detaljerad information om olika organ. Ultraljud är ljudvågor som skickas iväg, reflekteras i djurets vävnader och sedan registreras på en bildskärm. Med hjälp av ultraljud går det att undersöka bland annat bukorgan såsom njurar, lever och livmoder. Ultraljud kan även användas för att exempelvis bedöma hjärtat och dess funktion samt konstatera dräktighet. Dräktighet kan säkerställas tidigast 28 dagar efter parning.
Ultraljudsundersökning
Inför en ultraljudsundersökning av buken är det ofta fördelaktigt om djuret har fastat några timmar innan besöket. Vid undersökning av urinblåsan bör blåsan vara fylld och djuret bör därför inte nyligen ha kissat.
En ultraljudsundersökning kan vanligtvis genomföras med djuret i vaket tillstånd. Sederande läkemedel (lugnande) är därför inget krav.
Vid en ultraljudsundersökning ligger djuret placerad i sidoläge alternativt på rygg i en mjuk, anpassad madrass. För att skapa bättre kontakt mellan ultraljudsgivaren och huden rakas aktuellt område. Under undersökningen används sedan sprit och gel för att framkalla en bättre bild. Vid undersökning av hjärtat används utöver ultraljudsgivaren även EKG-kablar som kopplas till huden eller tassarna och registrerar hjärtats aktivitet.
När undersökningen är klar torkas området torrt. Rester av gel kan dock finnas kvar vilket är ofarligt men kan behöva tvättas bort vid hemkomst.
Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning. Tid för dräktighetskoll kan även bokas online.
Röntgen
Röntgen är en metod som i stor utsträckning används inom veterinärmedicinen för att undersöka olika delar av djurets kropp. En röntgenbild fås genom att röntgenstrålning tränger igenom vävnaderna i varierande grad och når en detektor. Med hjälp av röntgen kan vi undersöka djurets skelett/leder och inre organ i bröst- och bukhålan. I vissa fall kan så kallat kontrastmedel ges till djuret för att lättare kunna urskilja olika strukturer.
Röntgen används inte enbart för att diagnosticera olika sjukdomstillstånd. Via Svenska Kennelklubben omfattas en del hundraser av ett hälsoprogram där röntgen av höft-, armbågs- och/eller knäleder ingår. För vidare information om ämnet, se nedan.
Röntgenundersökning
Beroende på anledningen till undersökningen och vad det är som ska röntgas kan djuret behöva få sederande (lugnande) läkemedel. I de fall där ett sederande läkemedel förväntas ges bör djuret fasta i ca 6 timmar innan besöket. Detta innebär att djuret inte får äta men ska ha tillgång till vatten.
Om djuret har fått sederande läkemedel brukar ett reverserande läkemedel (antidot) vanligtvis ges när röntgenundersökningen är klar. Det brukar normal sett ta djuret ca 10-20 minuter att vakna.
Vid en röntgenundersökning är det viktigt att djuret ligger stilla och är korrekt positionerad. Klädd i strålskyddsutrustning får djurägaren ofta vara med och hjälpa till att hålla i djuret. För att få vistas i röntgenrummet får man inte vara under 18 år gammal eller gravid.
SKK-röntgen
Vid en SKK-röntgen röntgas hundens höft-, armbågs- och/eller knäleder och skickas sedan för avläsning hos Svenska Kennelklubben. Undersökningen är inte en hälsokontroll som fastställer den enskilda individens kliniska status. Resultatet syftar till att användas i avelsarbete. För att resultatet ska bli officielt krävs att hunden är ID-märkt och att registreringsbevis från SKK medtagits vid röntgentillfället. Är din hund ID-märkt men inte registrerad hos SKK kan röntgen fortfarande genomföras men resultatet blir då inofficiellt.
För att hunden ska vara helt muskelavslappnad i samband med röntgenundersökningen ges vanligen ett sederande läkemedel. Detta är obligatoriskt vid en officiell höftledsröntgen. Dessa läkemedel som används omfattas av det nationella dopingreglemente för hund. Ska hunden genomföra ett prov, tävla eller medverka på en utställning bör veterinären informeras om detta.
För att kunna få en officiell bedömning ska hunden vara minst 12 månader gammal vid röntgenundersökningen. Detta undantaget för vissa storvuxna raser såsom exempelvis bullmastiff, grand danois och leonberger där hunden måste vara minst 18 månader gammal.
Under hösten 2020 lanserade SKK nya e-tjänsten ”SKK Röntgenavläsning för leder”. Djurägare som önskar SKK-röntga sin hund ska numera beställa och betala hundens avläsning av röntgenundersökningen innan tid bokas hos veterinär.
För mer information och beställning av röntgenavläsning, klicka på följande länk: https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning
Kontakta oss för mer information, rådgivning och tidsbokning. Tid för SKK-röntgen kan även bokas online.
Försäljning
I vår butik har vi ett brett utbud av veterinärfoder samt ett urval friskfoder. Vi säljer foder från Royal Canin och Hill’s som är två av världens ledande fodertillverkare för hund och katt.
Vår målsättning är att erbjuda ändamålsenlig näring av god kvalitet som syftar till att tillgodose just ditt djurs behov. Vi har foder specifikt framtagna för hundar och katter med exempelvis hud-, led-, mag- och tarm-, njur- samt leverproblem. Det finns även foder för olika livsstadier samt för kastrerade hundar och katter.
Utöver foder har vi ett sortiment av tugg och godis samt djurvårdsprodukter till försäljning. I butiken har vi exempelvis schampo, öronrengöring och kosttillskott från varumärken/tillverkare som Aptus, ICF, Virbac, Duoxo, Protexin och Dr Baddaky.
I butiken hjälper våra engagerade djurvårdare dig med frågor, foderrådgivning och tidsbokning.
Är det någonting du saknar? Prata med oss så kan vi se om vi har möjligheten att beställa in det. Passa även på att i samband med besöket avnjuta en kopp kaffe, te eller choklad, vi bjuder!
Vi har rullstolsanpassad entré och toalett.