• Veterinärbesök


Veterinärbesök

Det kan finnas många anledningar till att ett djur behöver tas till en veterinär. Det kan vara alltifrån ett friskt djur som behöver vaccineras till ett mycket sjukt djur som kräver omfattande vård.

Veterinärbesök kan för såväl djur som djurägare vara förknippat med stress och obehag. Detta kan resultera i att djurägaren drar sig från att uppsöka veterinär med sitt djur. Eftersom veterinärbesök i många avseenden är oundvikligt är det viktigt att se vad som kan göras för att underlätta situationen.

Är din hund eller katt rädd och blir väldigt stressad vid veterinärbesök kan du prata med oss innan bokad tid. Vi på Södermalms veterinärklinik är måna om att det ska kännas tryggt för både ditt djur och för dig som djurägare. Tillsammans kan vi försöka hitta ett fungerande upplägg.

Djurets mående

Eftersom djur inte kan berätta när de mår dåligt är det viktigt att människor runtom dem är uppmärksamma. Även små förändringar kan vara tecken på att någonting inte stämmer. För att lättare kunna se när någonting avviker är det bra att du som djurägare vet hur ditt djur ser ut och fungerar som frisk.

Till din hjälp har vi listat några saker du som djurägare kan titta på. Vi har även samlat övergripande information om vanliga symptom som kan kräva veterinärvård.

Puls

  • Hund: ca 70-140 slag/min, Katt: ca 140-220 slag/min
  • Pulsen tas vanligtvis på insidan av bakbenen, högt upp i ljumsken på hund och katt.
  • Pulsen skiljer sig beroende på aktivitet, ålder och fysik. En liten hund har vanligen högre puls än en stor hund.
  • Hos hundar kan pulsen öka vid inandning respektive minska vid utandning.

Slemhinnor

  • Slemhinnorna ska vara ljusrosa till rosa i färgen och kännas fuktiga.
  • Om du trycker lätt med ett finger på tandköttet ska den rosa färgen återvända inom 1-2 sekunder.

Andning

  • Hund: ca 15-30 andetag/min, Katt: ca 20-40 andetag/min.
  • Andningen skiljer sig beroende på ras, ålder och aktivitet.
  • Räkna andetagen genom att se hur bröstkorgen höjer och sänker sig. In och utandning ska ske utan ansträngning.

Temperatur

  • Ca 38-39 *C Kroppstemperaturen skiljer sig beroende på ålder, tid på dygnet och stressnivå. En stor hund har vanligen lägre kroppstemperatur än en liten hund.
  • Temperaturen mäts med en digitaltermometer rektalt och går inte bedöma genom att till exempel känna på nosen.
  • Observera att ovanstående värden är ungefärliga och det är därför bra att ta reda på vad som är normalt för just ditt djur.

Är du osäker på om ditt djur är i behov av ett veterinärbesök rekommenderar vi att du rådfrågar kunnig djurhälsopersonal. Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning. Du kan även boka tid online. Ring oss vid akuta fall. 


Jack Russel-valp

Nedsatt allmäntillstånd

Med allmäntillstånd syftar man till att beskriva djurets allmänna mående, hur djuret reagerar och interagerar med omgivande faktorer. Nedsatt allmäntillstånd kan innebära att djuret upplevs dämpad, drar sig undan, är mindre aktiv och/eller äter eller dricker sämre.
Andra tecken på nedsatt allmäntillstånd är förändrat temperament, ovårdad päls (katt) och en ovilja hos djuret att hanteras. Förändringen kan vara plötslig eller ha uppkommit gradvis under en längre tid. I vissa fall kan förändringen vara återkommande i perioder.

En vanlig orsak till nedsatt allmäntillstånd är smärta. Utöver ovanstående kan tecken på smärta vara att djuret biter, gnager eller putsar på specifika områden på kroppen. Djuret kan även uppvisa kutryggighet eller stå i så kallad böneställning.

Nedsatt allmäntillstånd är ett ospecifikt symptom som kan ha många orsaker och bör därför utredas. Upplevs allmäntillståndet vara nedsatt är det bra att ta tempen på djuret för att utesluta feber. Beroende på underliggande orsak kan läget vara mer eller mindre akut.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till diagnostiska verktyg såsom röntgen, ultraljud och eget laboratorium. Vi erbjuder dagvård.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut. Om djuret bedöms kräva intensivvård kan vi hänvisa dig vidare till lämplig instans.

Hälta

Hälta kan innebära allt från en knappt märkbar rörelsestörning till att djuret vägrar använda ett eller flera ben. Exempel på rörelsestörning kan vara att djuret belastar benen olika mycket eller tar ”hoppsasteg”. Hältan kan ha uppkommit plötsligt eller vara någonting som utvecklats över tid. I vissa fall kan hältan vara uppenbart kopplad till en specifik situation eller återkomma i perioder.

Oavsett den exakta symptombilden bör hältan utredas för att finna grundorsaken. Detta för att undvika att hältan förvärras och ge djuret en chans till smärtlindring. I många fall är det viktigt att behandla hältan för att på sikt minska risken för förslitningsskador och artrosutveckling.

Det kan finnas många orsaker till att ett djur haltar. Det kan exempelvis bero på en fraktur, korsbandsskada, artros och tillväxtrubbning såsom osteokondros. Andra orsaker kan vara fästingsjukdom, ryggbesvär och patellaluxation. Patellaluxation innebär att knäskålen glider ur sin normala position och är mer förekommande hos vissa små hundraser.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till röntgen och erbjuder hältutredningar. Vi utför även ortopediska ingrepp där vi korrigerar frakturer, patellaluxation och korsbandsskador. 

Vid ortopediska problem är sjukgymnastik en viktig del av behandlingen. Vi samarbetar med en legitimerad och av jordbruksverket godkänd sjukgymnast för att utforma individanpassade rehabiliteringsplaner.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och bokning av hältutredning. Tid för hältutredning kan även bokas online.

Hosta & andningsbesvär

Hosta och andningsbesvär är någonting som anses avvikande och bör utredas. Tecken på andningspåverkan kan bland annat vara biljud, bukandning (ansträngd andning), blåaktiga slemhinnor och flåsande med öppen mun (katt). Allvarliga fall av andningspåverkan kan leda till kollaps.

Det kan finnas många orsaker till att ett djur hostar eller uppvisar andra tecken på andningsbesvär. Det kan exempelvis bero på astma (katt), hjärtfel, parasiter och infektionssjukdomar såsom kennelhosta (hund) och lunginflammation. Andra orsaker kan vara främmande föremål, trakealkollaps och anatomiska förutsättningar (trubbnosiga hundar och katter).

Beroende på orsak kan läget vara mer eller mindre akut. Vid symptom från andningsvägarna bör veterinär kontaktas för rådgivning.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till diagnostiska verktyg såsom röntgen, ultraljud och eget laboratorium. Vi erbjuder dagvård.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut. Om djuret bedöms kräva intensivvård kan vi hänvisa dig vidare till lämplig instans.

Klåda

Klåda hos hundar och katter är en vanlig orsak till att veterinär uppsöks. Tecken på klåda kan vara att djuret kliar, biter, slickar på kroppen eller gnuggar sig mot föremål. Detta kan resultera i pälsavfall, hudsår och sekundära infektioner. Drabbade områden kan även lukta illa. Klådan kan ha uppkommit plötsligt, utvecklats och förvärrats över tid eller vara återkommande i perioder.

En vanlig orsak till klåda är allergi mot ämnen i foder och/eller omgivningen. Det kan även bero på parasiter såsom loppor, löss och kvalster. Andra orsaker kan vara svamp- eller bakterieinfektioner, hormonella sjukdomar och tumörsjukdomar. Att utreda problem med klåda kan vara komplext och tidskrävande.

Om djuret har mycket intensiv klåda och inte kan komma till ro bör veterinär kontaktas omgående. Även mildare varianter av klåda bör utredas eftersom det ofta är besvärande och kan påverka djurets livskvalitet negativt. Det är viktigt att försöka ta reda på den bakomliggande orsaken.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till eget laboratorium och andra diagnostiska verktyg som är viktiga för att kunna ställa korrekt diagnos. Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut.

Kan inte kissa/ bajsa

Det är viktigt att uppmärksamma om ett djur försöker kissa eller bajsa utan att det kommer någonting, eller enbart en mycket liten mängd. Detta är avvikande och kan tyda på oförmåga eller svårigheter att kissa eller bajsa. Andra saker att lägga märke till är om djuret är orolig, vokaliserar, har uppspänd buk och/eller krystar onormalt mycket vid urinering eller tarmtömning. Vid problem kan urin eller avföring även vara blodblandad.

Urinstopp kan uppkomma på grund av att exempelvis urinstenar och/eller en plugg bestående av celler och kristaller täpper igen urinvägarna. Även svullnad av urinvägarna och kramp vilket kan bero på en infektion eller stress kan leda till svårigheter att urinera.

Det kan finnas många orsaker till att djur inte kan eller får svårigheter att bajsa. Det kan exempelvis bero på att djuret ätit för mycket eller någonting olämpligt, problem med analsäckarna eller förstorad prostata. Andra orsaker kan vara stress, ryggsmärta eller läkemedelsbiverkan.

Det är viktigt att ta kontakt med en veterinär om djurets allmäntillstånd är påverkat, djuret uppvisar tecken på smärta, svullen buk och/eller om urinen eller avföringen innehåller blod. Veterinär bör även kontaktas om djuret tros ha ätit något föremål. Urinstopp räknas som ett akut livshotande tillstånd och veterinär bör därför uppsökas omgående.

Vid lindriga fall av förstoppning kan egenvård i form av ökad motion och vätskeintag, skonkost och tarmreglerande medel vara aktuellt. Veterinär bör dock kontaktas om symptom inte övergår efter 2 dagar, alternativt förvärras.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till diagnostiska verktyg såsom röntgen, ultraljud och eget laboratorium. Vi erbjuder dagvård.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut. Om djuret bedöms kräva intensivvård kan vi hänvisa dig vidare till lämplig instans.

Kräkningar & diarré

Kräkningar och diarré (lös till vattentunn avföring) är vanliga symptom som kan kräva veterinärvård. Det kan handla om symptom som uppkommit plötsligt eller som djuret uppvisat under en längre tid, då ofta i skov.

Det kan finnas många orsaker till kräkningar och diarré. Det kan exempelvis bero på att djuret ätit någonting olämpligt, infektionssjukdom eller mag-tarmbesvär på grund av stress eller allergi. Andra orsaker kan vara inflammation i bukspottskörteln (pankreatit) eller läkemedelsbiverkan.

Vid kräkningar och diarré är det viktigt att observera djurets allmäntillstånd. Vid nedsatt allmäntillstånd, nyligen påbörjad läkemedelsbehandling, stora/intensiva förluster och/eller blodig kräkning/avföring är det viktigt att kontakta veterinär. Veterinär bör även kontaktas vid misstanke om att djuret svalt någonting olämpligt, blivit förgiftad eller när symptomen är återkommande.

Tänk på att mycket unga eller gamla djur, små djur och katter generellt är mer känsliga för vätske- och näringsförluster. I dessa fall kan det vara viktigt att uppsöka veterinär i ett tidigare skede.

Vid lindriga fall där djurets allmäntillstånd inte är påverkat kan egenvård i form av begränsad svält, skonkost och tarmnormaliserande preparat (probiotika) vara aktuellt. Läs mer under omvårdnad och foder.

Veterinär bör dock kontaktas om symptom inte övergår inom ca 1-3 dagar, alternativt förvärras.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till diagnostiska verktyg såsom röntgen, ultraljud och eget laboratorium. Vi erbjuder dagvård.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut. Om djuret bedöms kräva intensivvård kan vi hänvisa dig vidare till lämplig instans.

Förändrad aptit/ törst

Förändrad aptit och/eller törst innebär att djuret äter/dricker mer eller mindre än tidigare. Det kan handla om en plötslig förändring eller en förändring som skett under en längre tid. I vissa fall kan förändringen vara återkommande i perioder. Då detta ofta kan vara ett tecken på underliggande problematik bör det uppmärksammas och utredas.

Det kan finnas många orsaker till att ett djur uppvisar ett förändrat intag av foder och/eller vätska. Det kan exempelvis bero på tandsjukdom eller hormonella rubbningar såsom Diabetes Mellitus, Cushings syndrom och hypertyreos (katt). Andra orsaker kan vara främmande kropp, njursjukdom, stress och mag-tarmsjukdom.

Beroende på orsak kan läget vara mer eller mindre akut. Vid förändrad aptit/törst bör veterinär kontaktas för rådgivning. Tänk på att mycket unga eller gamla djur, små djur och katter generellt är mer känsliga för svält och vätskebrist. I dessa fall kan det vara viktigt att uppsöka veterinär i ett tidigare skede.

Här på Södermalms veterinärklinik har vi tillgång till diagnostiska verktyg såsom röntgen, ultraljud och eget laboratorium. Vi erbjuder dagvård.

Kontakta oss via telefon för rådgivning och tidsbokning om ditt djur uppvisar symptom. Tid kan även bokas online om läget inte anses akut. Om djuret bedöms kräva intensivvård kan vi hänvisa dig vidare till lämplig instans.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna om ni har frågor.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Funktion cookies
Funktionscookies används för att komma ihåg besöksinformation på webbplatsen, t.ex. språk, tidszon, förbättrat innehåll.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.