Öronskabb hos katt

Öronskabb hos katt orsakas av en liten parasit kallad Otodectes cynotis, som lever i hörselgången. När parasiten infekterar öron hos katt, orsakar den klåda och inflammation som kan irritera och göra ont.

Ofta hittar man öronskabb hos unga katter och ute-katter, men parasiten kan drabba alla åldrar och även hund och iller.

Vid öronskabb ser man ofta mörkt, torrt sekret i hörselgången hos katten, och ibland ses små sår/rivmärken omkring öron efter att kattan har kliat sig. Som ägare kan man också uppleva att katten skakar på huvudet hemma. Om öronskabb inte behandlas, kan katten utveckla kronisk öroninflammation.

Öronskabb diagnosticeras vid direkt undersökning av öron med ett speciellt instrument (otoskop) och/eller vid att påvisa parasiten vid mikroskopi av sekret från öron.

Öronskabb behandlas lätt med en spot-on preparat som läggas på huden, i kombination med rengöring av öron med vanlig örontvätt som kan köpas på kliniken. Om katten har fått sekundär infektion med bakterier och/eller svamp, måste detta behandlas också.

Ett återbesök med koll av öron rekommenderas 2 veckor efter börjat behandling av öron.

Om du har flera djur hemma rekommenderar vi att behandla alla, även om dom inte uppvisar symtom på öronskabb, då det annars är svårt att bli av med skabben.