Kastrering honkatt

Kastration innebär att äggstockarna och ibland även livmodern opereras bort hos honkatten. Därmed slutar hon att löpa, hon kan inte bli dräktig och få oönskade kattungar men det minskar även risken för juvertumörer.

Kastration är ett rutiningrepp som utförs dagligen av våra veterinärer. Operationen sker under full narkos genom ett snitt i buken. Katten går hem samma dag men måste bära krage 10-12 dagar för att inte kunna komma åt att slicka eller bita på såret. Katten får vid hemgång även ett recept på smärtlindring, som ska ges under de närmsta dagarna.

En kastration kan utföras från 5-6 månaders ålder. Om katten inte ska användas i avel rekommenderas kirurgisk kastrering. Fördelen med detta är att man undviker biverkningar så som livmodersförändringar, juvertumörer och diabetes som kan komma då man skjuter upp löpet långsiktigt med hjälp av p-piller.

Efter en kastrering ändras ämnesomsättningen och för att minska risken för övervikt rekommenderas det att direkt byta till ett kastrationsfoder med lägre energimängd.

Södermalms veterinärklinik har en operationsavdelning med avancerade narkosapparater och monitorer för säker sövning. Vi har erfarna kirurger som utför allt från enklare rutiningrepp till avancerad kirurgi.