Kastrering hankatt

Kastration innebär att testiklarna opereras bort på hankatten. Därmed kan han inte bidra till oönskade kattungar om han går ute. En kastrerad hankatt slipper dessutom stressen med revirmarkering och hamnar därmed inte lika ofta i slagsmål och har även mindre benägenhet att rymma hemifrån.
Kastrering kan utföras från 4-6 månaders ålder. Kastration är ett rutiningrepp som utförs dagligen av våra veterinärer. Operationen sker under full narkos genom ett litet snitt i pungen. Katten går hem samma dag och då ingreppet är så pass litet och läker snabbt, har katten oftast inget behov av att bära krage eller få ytterligare smärtlindring hemma så som en honkatt.
Efter en kastrering ändras ämnesomsättningen och för att minska risken för övervikt rekommenderas det att direkt byta till ett kastrationsfoder med lägre energimängd. Kastrerade, överviktiga hankatter har ökad risk för problem med urinvägarna. Att byta foder är ett enkelt sätt att undvika viktuppgång och negativa påföljder. Genom att placera ut fler vattenskålar eller använda sig av en dricksfontän, kan man få katten att dricka mer vilket är gynnsamt för urinvägarna.
Södermalms veterinärklinik har en operationsavdelning med avancerade narkosapparater och monitorer för säker sövning. Vi har erfarna kirurger som utför allt från enklare rutiningrepp till avancerad kirurgi.