Insekter och fästingar

Med den härliga sommaren kommer även mindre trevliga ting så som mygg, getingar och fästingar. Enstaka insektsbett brukar aldrig ge några problem för våra husdjur. För att lindra smärtan när området svullnar kan man kyla med is eller smörja med mild kortisonsalva, men oftast går det över utan någon åtgärd alls och det kanske inte är säkert att ditt djur visar obehag av bettet. Men nyfikna som de är finns risk att de får till exempel ett bi- eller getingstick på nosen, läpparna eller tungan. Svullnar de omkring ansiktet kan det leda till att andningsvägarna blir trånga och man ska då i tidigt skede snabbt ta sig till närmaste veterinär eftersom tillståndet fort kan bli kritiskt. Som djurägare bör man också uppsöka veterinär om man vet att sin hund eller katt fått många bett samtidigt, visar tecken på påverkat allmäntillstånd efter ett stick eller har reagerat på bett tidigare. Det är ovanligt med allergiska reaktioner, men det kan förekomma.

Fästingar finns framförallt i högt gräs och buskar och kommer över till våra hundar och katter när de passerar. Fästingen sätter sig sedan på ett lämpligt område på kroppen, gärna där det inte finns så mycket hår och där huden är tunn, som till exempel i ansiktet. När fästingen sugit sig full med blod, släpper den taget och faller av. Bakterier så som borrelia och anaplasma, som är fästingburna sjukdomar, överförs via fästingens saliv och det är därför större risk att värddjuret infekteras desto längre fästingen får sitta. Det gäller därmed att regelbundet se över sina djur för att plocka bort eventuella fästingar. Fästingen ska dras rakt ut, försök att undvika att trycka på kroppen för att inte eventuella smittämnen ska pressas ut. Om huvudet blir kvar, är detta inte farligt, utan huvudet faller av efter ett par dagar. Möjligtvis blir det en lokal rodnad och svullnad där huvudet suttit, där kan man tvätta med klorhexidinlösning vid behov. Det finns många olika typer av fästingplockare som man kan använda sig av. Det finns även många olika preparat för att förebygga fästingangrepp, så som spot-on lösning, spray, halsband och tabletter. Rådfråga din veterinär, vad som passar just ditt djur.

Det kan ta veckor till flera månader från smittotillfället innan de fästingburna sjukdomarna yttrar sig. De klassiska symptomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma och stela leder samt hälta. Dock kan symptomen variera mycket och vara ospecifika. Många hundar som blir smittade utvecklar inte sjukdom utan kan göra sig av med smittan på egen hand. Även katter tycks klara smittan bra. För att testa för borrelia och anaplasma tar man ett blodprov och enstaka fall behöver behandling med antibiotika. Ett fåtal djur kan dock få bestående eller återkommande symptom, framförallt kan borrelia ge ledinflammationer och njurskador.

Södermalms veterinärklinik är utrustat med laboratorium som kan ge svar på blodprover samma dag, vi har även samarbete med större laboratorium utomlands om det finns behov av att skicka iväg kompletterande prover. Vi har kunnig personal för medicinska utredningar och hältundersökningar.